Zeiljacht 4 2


Young sun 35 / Westwind 35

 

Een kopie van een ander ontwerp, een verkorte Tayana37 zeggen ze. Voor mij is de Young sun / westwind35 een prima schip dat ons brengt waar we wezen willen. Heerlijk het comfort van een zwaar schip. Met haar s-spant, lange kiel en prachtige spitsgat en niet te vergeten een zo fraai kottertuig zijn we erg tevreden. Ja, ze gaat niet supersoon aan de wind, en krijgt ze het pas naar haar zin als ze een beetje an het werk gezet wordt. Onder de tien knopen wind komt ze wel vooruit, maar moet je niet te veel verwachter. Maar dat komt weer door het comfort van de 10 ton waterverplaatsing en de lange kiel. Compromis? Ja, maar dat heb je op een boot altijd. Is een compromis erg? Mee, dat weer niet, als je maar weet waar voor jou de voor en nadelen liggen. Het compromis werkt weer in ons voordeel vanaf 15 knopen wind. Dan heb je de voordelen van de koersstabiliteit van de lange kiel, de stabiliteit van de 10 ton waterverplaatsing en de veelzijdigheid van het kottertuig. Een heerlijke ervaring om met dit schip op het water te zijn als het wat meer waait ! Moderne schepen zijn dan een stuk onrustiger en de snelheid wordt meestal wel gecompenseerd door het feit dat die wat eerder moeten reven. Uiteraard is het zo dat een boot die ontworpen is voor snelheid harder zal gaan als je die vaart zoals bedacht is. Maar dit schip is niet ontworpen om zo snel mogelijk ergens te komen, maar wel om er te komen, ongeacht wat voor omstandigheden je tegen komt onderweg.

   

Zeiljacht 4 2

De traditionele lijnen van dit zeilschip spreken bijna iedereen aan. Voor mij was het jaren een droom om eens de omgeving te ontdekken op een dergelijk schip. Nou eindelijk waren de omstandigheden daar en nu kan het dan.

Ik heb al diverse mensen kennis mogen laten maken met en/of zeilen bijgebracht op dit fraaie exemplaar. Heerlijk om in alle rust bij te komen van het alledaagse leven. Je zorgen mee te geven aan het water dat in het zog dat je achter je laat. Soms mooi, maar soms ook confronterend om te zien waar je vandaan komt. (niet ieder zog is even recht en niet iedere zee was even vriendelijk als je achteruit kijkt)

Maar we zijn op reis en de koers moet uitgezet worden naar ons doel. Vooruit kijken dus! 

Voorlopig staan nog een aantal zaken op het wensenlijstje binnen de actieradius die we voorlopig nog hebben. Zoveel mogelijk even oversteken naar de oostkust van Engeland. Een uitgebreide reis naar zuid Noorwegen. De westkust van Schotland, rondje Engeland, Denemarken. .............. Een wat we nog meer kunnen verzinnen.

Zoveel tijd hebben we niet altijd voorhanden en dan is een korte zeiltocht op het Haringvliet een heerlijke afwisseling van de dagelijkse beslommeringen. Zeilen of gewoon voor anker om te lunchen, slapen of even bij te tanken in een heerlijke omgeving is goud waard.

 

SY 42  as  PH1V / MM