HAM radio | PH1V

all-over-the-world-without-going-anywhere

Praat de hele wereld over, gewoon vanuit huis

Radio amateur ben je als je de licentie daarvoor behaald hebt. Daarna stelt dat je in staat om op de amateurbanden contacten te leggen over de gehele wereld. Gewoon vanuit huis.

Met een zendontvanger voor de amateurbanden en een antenne ligt de wereld aan je voeten. Met beetje goede propagatie werkelijk de hele wereld.


Mobiel zenden: Ook op vakantie kun je doorgaan met de hobby. Met een mobiele zendontvanger in de auto en een spriet antenne op de bumper is het mogelijk om verbindingen te maken over grote afstanden.

Radioamateur licentie behalen: Je kunt dit doen via zelfstudie. Ik heb bij DEC in Dordrecht, de club waar ik ben aangesloten, een klassikale cursus gevolgd in de wintermaanden. Iedere winter is er op dinsdagavond een cursusavond radiozendamateur. De cursus start medio oktober en medio april ben je klaar voor het examen. Er zijn twee licenties waar je examen voor kan doen, de Novice en het Full license. Het verschil leer je in de cursus, maar in het kort mag je op meer frequenties en met meer vermogen (max 400Watt) uitzenden met een full license. Als Novice heb je altijd een callsign dat begint met PD en is het vermogen dat je mag uitzenden beperkt tot 100Watt.

Callsign: Een callsign is je roepnaam waardoor je herkenbaar bent. Zodra je licentie behaalt hebt kun je jou roepletters aanvragen. Dit doe je bij het RDI. Roepletters beginnen in Nederland altijd met twee letters tussen PA en PI, dan een cijfer tussen 0 en 9 en afsluitend met 1, 2 of 3 letters naar keuze. Je callsign moet uniek zijn waardoor de kans bestaat dat je voorkeur al bezet kan zijn. Dan moet je iets anders kiezen.