Radiografisch zeilen | DF65

go-fast-and-enjoy

Radiografisch zeilen met een bootje van 65 cm lang.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is df65-sail-logo-60mm.png

RC Sailing in een eenheidsklasse die over de hele wereld gevaren wordt. Een betaalbare en zeer sportieve boot.

DF65 –> DF staat voor Dragon Force, 65 is de lengte van de romp.

Varen in Zestienhoven: Varen doen wij met een groepje van DF65 en RG65 boten, om de week, op zaterdagochtend, in de vijver van het park Zestienhoven. Afhankelijk van de windrichting varen we de oranje of de gele baan. We varen vriendschappelijk wedstrijden of waar nodig helpen we elkaar met afstelling van de zeilen en dergelijke. De één heeft boeien voor het uitleggen van een baan en een ander heeft een startbox. We wisselen informatie uit, maar hebben het voornamelijk gezellig met elkaar.


Bootje kopen: Als je in je zoekmachine ‘Dragon Force’ of DF65′ in tikt zie je diverse aanbieders. Of je via een echte winkel of in een webwinkel koopt maakt voor het bootje niet uit. Dat is iets waar jij meer gevoel bij hebt.

Vaarklaar maken: De romp is klaar, inclusief de servo’s, daar hoef je dus niet veel aan te doen. De kiel bestaat uit twee delen en schroef je simpel vast met twees inbusboutjes. Het roer zit met één inbusboutje vast. Het tuig is wat meer werk. De mast en giek moet je nog zelf in elkaar lijmen, maar wijst zichzelf. Dan komt het priegelen. Het zeil op de mast aanbrengen met dunnen lijntjes. Vraagt ietwat geduld, maar is goed te doen.

Meer wind, minder zeil en andersom: Voor de DF65 zijn er 4 tuigjes met verschillende zeilafmetingen beschikbaar. afhankelijk van de windsterkte kun je dan het gehele tuig wisselen voor een ander formaat wat bij die wind past. Standaard wordt de boot geleverd met een ‘A’ tuigage. er zijn ook een ‘B’, ‘C’ en een ‘A+’ tuig te koop. Zelf heb ik ‘A+’, ‘A’ en een ‘B’. Meestal voldoet het ‘A’-tuig prima, mijn ‘B’ is voor meer wind, maar die is er in al die tijd maar één keer op geweest. ‘A+’ is wel lekker als er zeer weinig wind staat. ‘C’ voor veel wind heb ik niet en ga ik ook niet aanschaffen.

Met het standaard ‘A’-tuig voldoe je aan de reglementen van de ‘RG65’ klasse zodat ook daar mee gevaren kan worden in die klasse wedstrijden.

Zeilnummer: Als je een bootje koopt hoef je geen zeilnummer aan te brengen. Maar staat wel leuk. Je boot is herkenbaar voor jezelf en anderen. Als je aan (officiële) wedstrijdjes mee wilt doen is het voeren van een zeilnummer wel verplicht. Een zeilnummer kun je aanvragen bij www.df65.nl


Mijn DF65, de NED 422